Početna » Studijska oprema » Rasveta » Softboxovi » Softboksovi

Prikaz 1–35 od 88 rezultata

Softboks (softbox) je verovatno najčešće korišćena oprema u foto studijima. Svaka fotografska radnja poseduje barem jedan, jer je softboks idealan dodatak električnom osvetljenju, posebno pri snimanju portreta. Softboks ima istu namenu kao foto kišobran, a to je da pruži blago, difuzno svetlo, koje će ravnomerno osvetliti predmet fotografisanja i neće kreirati oštre senke.

Unutrašnjost softboksa obložena je reflektivnim materijalom, dok je sa prednje strane proziran materijal ili neka vrsta rešetkaste tkanine. I reflektivne stranice i frontalni deo imaju zadatak da učine kretanje fotona što nepravilnijim, tako da do subjekta svetlo ne dolazi u paralelnim zracima koji stvaraju senke, već iz svih uglova.

Softboks se montira se na držače za rasvetu. Unutar softboksa može se postaviti blic, blic glava ili lampa. Ako se koriste snažne lampe veoma je važno proveriti koliko snagu u vatima softboks može da izdrži, jer iako frontalna tkanina po pravilu nije zapaljiva, jaka lampa može oštetiti, pa čak i zapaliti softboks.

Kada se koriti blic ili lampa koja se napaja baterijama, softboks može biti od velike koristi i prilikom snimanja na otvorenom, jer blaga svetlost iz softboksa deluje kao odlična dopuna sunčevoj svetlosti. Cena softboksa ulgavnom zavisi od njegove veličine, pri čemu su manji modeli dovoljni za portrete, dok se veći modeli koriste za scensko osvetljenje.