Početna » Fotoaparati

Bridge fotoaparati (2)

Polaroid (Instax) fotoaparati (8)

Mirrorless fotoaparati (164)

DSLR fotoaparati (18)

Vlog (Vlogging) fotoaparati (13)

Prosumer fotoaparati (9)

Kompakt fotoaparati (11)

Fotoaparati obuhvataju veoma širok dijapazon uređaja, od veoma povoljnih modela,  pogodnih za sve koji vole da fotografišu ali ne žele da potroše mnogo novca, do modela čija je cena znatna, uz jednako znatne mogućnosti. Iako kompaktni fotoaparati ne mogu da postignu sve što mogu DSLR, mirrorless ili prosumer modeli, mogućnost nošenja u džepu i opcije za direktno šerovanje slika čine da njihova prodaja ne jenjava. Josipović DOO u ponudi ima najbolje modele kompakt fotoaparata, pre svega brendova Canon i Sony, a vlasnici ovih aparata najčešće nisu amateri, već obavešteni kupci koji tačno znaju mogućnosti kompakt fotoaparata.
[read more]
Veliki senzori u malom fotoaparatu

Iako mnogi veruju da je cena fotoaparata relativno visoka zbog njihove napredne elektronike i dobrih objektiva, razlog zašto su kompakt fotoaparati često cenovno u rangu prosumer modela jeste njihov veliki senzor, što je najvažniji deo svakog fotoaparata. Primera radi, kompakt fotoaparati mogu imati APS-C senzor, koji prikuplja 15 puta više svetlosti od 1/2.5 senzora, kakvi se mogu naći u najboljim mobilnim telefonima, kao što su iPhone ili Samsung Galaxy S modeli. Nešto su češći 1″ senzori, koji pružaju najbolji odnos kompaktnosti i performansi, posebno kada su u pitanju noviji modeli.

Fotoaparat je i dalje daleko bolji od telefona

Kupci su često pod utiskom reklama za mobilne telefone sa navodno fantastičnim kamerama, zbog čega prodaja kompaktnog fotoaparata zahteva razbijanje određenih predrasuda. Iako je telefonom moguće snimiti fantastične fotografije, to se odnosi samo na situacije kada je objekat statičan i blizu, uz veoma dobro svetlo. U svim drugim situacijama velika procesorska moć telefona ne može da nadomesti nedostatke njegovog malog senzora i nedostatka optike.

Takođe, fotografisanje telefonom brzo troši bateriju, dok fotoaparat može sa jednim punjenjem snimiti i po nekoliko stotina fotografija, a ne treba zaboraviti ni da su telefoni sa dobrim kamerama veoma skupi. Ukoliko volite da fotografišete, naša je preporuka da sledeći put preskočite kupovinu novog telefona, već da zadržite stari još godinu ili dve a novac koji ste planirali da potrošite investirate u kompakt fotoaparat.[/read]