Početna » Fotoaparati » Prosumer fotoaparati

Prikazani svi od ukupno 8 rezultata

U Prosumer fotoaparate ubrajamo bridge fotoaparate (prelazni modeli) i kompaktne profesionalne fotoaparate. Namenjeni su amaterima koji žele da snime dobre fotografije, kao i profesionalcima kao dodatni aparat uz DSLR ili mirrorless. Kod prosumer fotoaparata nema menjanja objektiva, već su elektronika i objektiv spojeni, kao kod kompaktnih fotoaparata, ali sa daleko boljim karakteristikama. I naziv prosumer i naziv bridge sugerišu da je reč o modelima koji spajaju najbolje osobine profesionalnih i kompaktnih fotoaparata, a o uspehu ovog koncepta svedoči njihova izuzetno dobra prodaja.

[read more]
Prosumer fotoaparati su bestbuy opcija za većinu kupaca

Cena prosumer fotoaparata je niža od cene DSLR fotoaparata, a dodatni bonus je to što trošak neće vremenom rasti, jer nema potrebe za kupovinom dodatnih objektiva. Većini korisnika biće potrebno 3-4 godine da prevaziđu svoj prosumer fotoaparat i po pravilu će brže i lakše savladati digitalnu fotografiju sa prosumer nego sa DSLR modelom. Prosumer fotoaparati neupućenima izgledaju čak i složenije od DSLR fotoaparata jer sadrže više tastera nego neki od njih, budući da su zasnovani na velikom broju predefinisanih opcija i modova.

Objektiv – najveća prednost prosumer fotoaparata

Budući da se objektiv ne može menjati, proizvođači prosumer fotoaparata često ugrađuju objektive sa veoma jakim zumom (kada govorimo o brigde kategoriji). Zbog razlike u konstrukciji objektiva (pre svega zbog velike žižne daljine), prosumer modeli omogućavaju moćniji zum od DSLR modela, što ih čini omiljenim fotoaparatima paparaca, fotografa prirode i fotografa urbanih celina. Iako često imaju velike objektive, prosumer aparati su lakši od DSLR modela, jer nemaju tešku optiku, a ako se poredi cena prosumer i DSLR fotoaparata sa jednako moćnim objektivnom, prosumer model je u još većoj prednosti.

Nedostaci u odnosu na DSLR modele

Jedini bitan nedostatak prosumer fotoaparata je manji senzor nego kod DSLR modela (mada neki on njih imaju APS-C i FF senzore). Manji senzor posebno dolazi do izražaja prilikom fotografisanja u uslovima lošeg ili veoma jakog osvetljenja. Drugi nedostatak je sporiji fokus, što ih čini manje pogodnim za fotografisanje osoba i predmeta koji se brzo kreću. Prodaja prosumer fotoaparata ipak ne trpi zbog tih karakteristika, jer vlasnici uglavnom ne nameravaju da fotografišu pri veoma slabom osvetljenju i da se upuštaju u slične izazove. Neki od nedostataka prosumer fotoaparata uklanjaju se ako se koristi stativ, što predstavlja relativno malo ulaganje.[/read]