Početna » Dodatna Oprema » Filteri

Prikaz 1–15 od 24 rezultata

 

Filteri su veoma koristan dodatak za objektive. Mnogi fotografi uvek nose više filtera u torbi, jer su mali i pogodni za transport. Najčešći su okrugli filteri koji se šrafe na objektiv, a u ponudi su i četvrtasti modeli, koji se ubacuju u nosač za filtere na vrhu objektiva, što omogućava brzo menjanje filtera.

UV filteri

Osnovni tip filtera su UV filteri, koji apsorbuju UV zračenje. Oni su potpuno prozirni i namenjeni su zaštiti objektiva od mehaničkih oštećenja, vlage i prašine, kao i podizanje performansi objektiva pri fotografisanju pejzaža. Ovi filteri daju bolji kontrast fotografijama snimljenim po danu na otvorenom i dodaju dubinu fotografiji.

Polarizacioni filteri

Polarizacioni filteri su drugi najpopularniji tip. Oni daju efekat sličan onom koji vidimo kada stavimo naočare za sunce, što znači da se smanjuje odsjaj i da se takođe dobija na dubini. Polarizing filter će zatamniti nebo i učiniti boje zasićenijim, zbog čega se se i ovaj tip filtera najčešće koristi za prirodu i pejzaže.

ND filteri

ND (Neutral density) filteri načinjeni su od zatamljenog stakla koje sprečava preveliko izlaganje senzora svetlu u uslovima jakog sunca ili mnoštva bliceva. Omogućavaju da senzor bude duže izložen, odnosno da se snizi brzina okidača i tako dobije efekat zamućenja pokreta na fotografiji. Interesantna je i verzija koja je zamračenija pri vrhu nego pri dnu, kako bi se na pejzažima filtrirala jaka plava svetlost neba, ali bez uticaja na prirodu u donjem delu fotografije.

Neki od ostalih tipova filtera, koje ne obuhvata direktna prodaja filtera putem sajta ali se mogu naručiti, su filteri u boji, filteri za specijalne efekte i makro filteri.  Cena filtera je veoma niska, već od 10 evra, pri čemu su Nano filteri nešto skuplji, jer poseduju sloj nano čestica koje čine filter otpornijim.