Početna » Fotoaparati » Mirrorless fotoaparati

Prikaz 1–35 od 156 rezultata

Mirrorless fotoaparati imaju manja tela od DSLR fotoaparata, ali najveće razlike leže u konstrukciji i poljima primene. Ovaj tip fotoaparata ne poseduje ogledalo koje šalje sliku u tražilo i koje se podiže kako bi svetlost prilikom okidanja pala na senzor, već je senzor izložen svetlosti sve vreme, uz prikaz kadra na LCD ekranu, kao kod kompaktnih digitalnih fotoaparata. Iako mirrorless modeli mogu imati dodatno elektronsko tražilo, odsustvo ogledala i tražila čini da cena mirrorless fotoaparata bude niža u odnosu na DSLR modele.

[read more]

Zahvaljujući maloj razdaljini između objektiva i senzora, ovaj tip fotoaparata koristi najrazličitije objektive, a uz korišćenje adaptera moguće je koristiti objektive bilo kog proizvođača. Iako su manji od DSLR fotoaparata, mirrorless fotoaparati proizvode se i sa full-frame senzorima, pružajući isti kvalitet snimaka kao DSLR modeli, iako je cena fotoaparata niža. Jedino polje na kome mirrorless fotoaparati zaostaju za DSLR modelima je trajanje baterije, baš zbog stalne izloženosti senzora kada je aparat uključen.

Savršeni za video

Jedno od ključnih polja primene mirroless fotoaparata je snimanje videa. Prodaja mirrorless fotoaparata i njihov uspeh direktno su vezani za sve masovnije snimaje spotova, video blogova i drugih materijala koji su najčešće namenjeni za YouTube. Upravo su mirrorless fotoaparati savršeni u toj ulozi jer im je senzor stalno otkriven, a takođe jer poseduju veoma dobre LCD ekrane, tako da autoru snimka olakšavaju konstatno praćenje dešavanja u kadru.

Kome su namenjeni mirrorless fotoaparati?

Prodaja mirrorless fotoaparata raste iz godine u godinu. Mirrorless fotoaparate vole fotografi-početnici jer su manje kabasti od DSLR fotoaparata i jer imaju odlične ekrane. Osim autora videa, veoma ih cene i poklonici brendova Canon, Sony i Panasonic, koji imaju odličnu ponudu mirroless fotoaparata.[/read]