Reflektor šolje & barndoor-ovi (27)

Softboxovi (112)

Blic glave (65)

LED rasveta (278)

Trigeri (35)

Fotografski stolovi i lightboxovi (12)

Blicevi (65)

Studijska rasveta obuhvata uređaje i dodatke koji se koriste za osvetljenje i modifikaciju osvetljenja u studijskim uslovima, kao i kada je potrebno stvoriti studijske uslove prilikom rada na terenu, bilo da je reč o otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Rasveta ili blic?

U ovoj sekciji možete se upoznati sa uređajima koji pružaju kontinuirano svetlo i dodatke za te uređaje, dok su blicevi u sekciji dodatna oprema.

Ključna razlika između bliceva i rasvete, u smislu kontinuiranog osvetljenja, je to što je rad sa rasvetom daleko komforniji za snimatelja, a često i za modele tj. subjekte. Snimatelj ne mora da sinhronizuje fotoaparat sa blicem i uvek zna da će na fotografiji dobiti tačno ono što vidi dok snima. Sa druge strane, cena rasvete je nešto viša od cene bliceva.

Rasveta može biti zasnovana na lampama ili na LED tehnologiji. Iako su do nedavno mnogi profesionalci bili skeptični prema LED osvetljenju, danas je izvesno da LED ima brojne prednosti, jer daje prirodnije svetlo, temperatura svetla se može podešavati, cena rasvete je relativno niska a potrošnja struje mala.

LED – rasveta budućnosti

Reflektori su danas uglavnom LED i mogu biti veoma veliki, poput reflektora koji se koriste u TV i filmskim studijima, a u ponudi su i LED reflektori koji se montiraju na kameru i daju veoma usmereno svetlo. Prodaja rasvete beleži poseban rast u segmetnu malih LED svetala za fotoaparat, koja su nešto slabije snage od blica, ali, za razliku od blica, mogu dugo raditi bez prekida.

U našem asortimanu su, pored reflektora i blic glava, kao klasičnih tipova rasvete, i mnogi noviji tipovi LED osvetljenja, poput LED štapova i ring LED lampi. Te lampe postavljaju se u blizini subjekta, kako bi dale vrlo precizno i nežno osvetljenje.