Prikazani svi od ukupno 3 rezultata

Compact Flash kartice koriste uglavnom DSLR fotoaparati iz više klase, budući da ovaj tip kartica postiže najveće brzine. CF kartice bile su nekada popularne i u srednjoj klasi, odakle su ih istisnule jeftine SD kartice. Mnogi fotoaparati imaju SD i CF slot, što je veoma praktično rešenje.

Compact Flash kartice su primetno brže od SD kartica. Dok SD kartice obično imaju brzinu pisanja od 30 do 90 MB/s, Compact Flash kartice pišu brzinom od najmanje 80 MB/s. Najbolje CF kartice pišu brzinom od preko 300 MB/s, što je približno brzini pisanja solid state diskova za računare.

Zašto je brzina upisa tako važna?

Brzina pisanja je veoma važna prilikom burst moda, kada se više fotografija upisuje na karticu tokom samo jedne ili dve sekunde. CF kartica brzine 150 mb/s može da upiše šest RAW fotografija tokom jedne sekunde, dok kartica čija je brzina 50 mb/s može da upiše samo dve.

Koji kapacitet se preporučuje

Kao i kod SD kartica, postoje tipovi kartica koji su imaju najbolji odnos cene i kapaciteta. Dok su kod SD kartica do modeli kapaciteta 64GB i 128GB, kod CF kartica to mu modeli kapaciteta 32GB i 64GB. Iako kod CF kartica fotograf ima na raspologanju manje memorije, 32GB je dovoljno za 1000 RAW fotografija. Cena CF kartica je od oko 40 evra, pa do preko 300 evra kod najbržih modela. Prodaja Compact Flash kartica manje poznatih brendova putem interenta je veoma razvijena, međutim te kartice pokazale su se kao nepouzdane, zbog čega kupcima preporučujemo isključivo kartice proverenih brendova.