Prikazani svi od ukupno 24 rezultata

Sony 256GB UHS II Tough (SF-256TG, V90)

Original price was: 57.820,00 RSD.Current price is: 54.280,00 RSD.

SD kartice su najrašireniji tip dodatne memorije za fotoaparate i kamere. Dok cena SD kartica pada, brzina i kapacitet rastu, tako da se danas i 4K video lako snima na kartice. Prodaja SD kartica je jedna od specijalnosti kompanije Josipović, uz veliki izbor kartica svih kapaciteta i brzina.

Šta znače oznake na kartici?

Prilikom kupovine SD kartice, najvažnije je obratiti pažnju na njenu brzinu. Iako je pomalo zbunjujuće, brzina se označava različitim klasama, koje su zajedno odštampane na kartci. Klasa označena sa „C“ označava minimalnu brzinu pisanja u MB/s, pa tako klasa 10 upisuje 10 megabajta po sekundi. Međutim, za fotoaparate se preporučuju kartice brže od 10 MB/s. Brze kartice označene su sa UHS (ultra high speed) ili oznakom V (video), koja takođe označava brzinu pisanja u megabajtima. Tako V30 označava brzinu od 30 MB/s. Za fotoaparate i kamere preporučuju se kartice brže od 30 MB/s, posebno ako se snima 4K video.

Nije uvek najbolje kupiti karticu najvećeg kapaciteta

Kako tehnologija napreduje, uvek postoje određene kartice koje su najisplativije, jer pružaju više megabajta po centu. Trenutno je cena SD kartica na tom nivou da su najisplativije kartice kapaciteta 64GB i 128GB. Iako SD kartice teoretski podržavaju do 2TB, nema potrebe trošiti novac na kartice veoma velikog kapaciteta, posebno jer je karticu uvek moguće izgubiti, a ponekad se  mogu i pokvariti, te je bolje imati više kartica srednjeg kapaciteta.