Foto & video glave (8)

Slajderi (55)

Foto stativi (37)

Video stativi (43)

Monopodi (19)

Ostalo (29)

Stativi su najvažnija dodatna oprema za kamere i kamkordere, kao i bitan deo opreme za DSLR fotoaparate u mnogim situacijama. Za razliku od bliceva, objektiva i druge dodatne opreme, stativi su kompatibilni sa svim tipovima i brendovima fotoaparata i kamera.

Većina stativa izrađena je od aluminijuma, što im daje veliku nosivost i malu težinu. Prosečan stativ težak je oko tri kilograma i može da ponese opremu težine do šest kilograma, odnosno većinu profesionalnih kamera. Za kvalitet stativa najvažnija je preciznost tripod mehanizma i mogućnost njegovog finog podešavanja, kao i mogućnosti koje ima glava stativa. Dobar stativ mora posedovati i veliki tilt i pan opseg, uz glatko kretanje glave, bez zastajkivanja. Mnogi stativi mogu se rotirati u punom krugu, što omogućava snimanje 360° videa.

Tipovi glave stativa

Najveća razlika između stativa je upravo u tipu glave, tj. u načinu na koji se kontroliše kretanje kamere/fotoaparata. Ball head sistem zasniva se na kugli koju je moguće pomerati po svim osama. Ovaj sistem zauzima najmanje mesta ali je nezgodan za fina podešavanja i dugo panovanje. Pan&Tilt glave poseduju odvojenu ručicu za panovanje i tiltovanje, koje se posebno zaključavaju. Pan&Tilt sistem je precizan ali onemogućava brze, neplanirane pokrete. Fluid head sistem je najčešći kod stalaka za profesionalne kamere jer pruža savršene mogućnosti panovanja.

Stativi za daljinskim komandama

U posebnu vrstu spadaju stativi sa daljinskim upravljačima. Ovaj tip stativa koriste video blogeri koji se sami snimaju a praktičan je i za snimanje u situacijama kada snimatelj ne može da bira gde će stati ili želi da kameru postavi nisko ili visoko. Stativi sa daljinskim komandama obično zahtevaju korišćenje kamere istog proizvođača.