Saveti iz sveta fotografije

Putovanja i foto oprema

Leto je stiglo, o Koroni se sve manje priča, granice se otvaraju i ljudi masovnije kreću na odmore i putovanja. Ono što nas fotografe i foto entuzijaste izdvaja od ostalih jeste još ta jedna torba više za foto opremu (neko nosi i više). Sadržaj prosečne foto torbe može biti raznolik. Jedno ili dva tela sa par objektiva, punjači, kartice, filteri i slično. Entuzijasti nose i dronove i stative ukoliko mogu da ih upakuju jer nikad se ne zna šta će zatrebati.

U ovom blogu pisaćemo o čuvanju i korišćenju opreme na putovanjima, nekim zakonskim regulativama za korišćenje dronova i pre svega načinu nošenja foto opreme.

 

Pakovanje i priprema

U zavisnosti gde putujete, potrebno je raspitati se da li postoje neki posebni zahtevi ili formulari koje treba uputiti ili popuniti kada je oprema u pitanju. U suštini, nigde ne prave probleme kada opremu prijavite kao svoju. Što se tiče dronova, treba proveriti lokalne zakone jer nisu svuda dozvoljeni ili je potrebna specijalna dozvola.

Kada ste se raspitali i kada nema prepreka, pakovanje može da počne. Pre svega, dobra i kvalitetna torba je pola posla. Većina torbi dolazi sa pregradama na čičak koje mogu da se podese kako vama odgovara i samim tim lakše se oprema pakuje. Takođe je bitno da torba ima čvrstu strukturu kako bi oprema bila zaštićena od potencijalnih udaraca i padova. Što se tiče pakovanja ono što bih ja preporučio jeste da se počne od punjača i kablova. Teško da će se desiti da zaboravite aparat ili objektive ali punjač ili kablove se može desiti. Mali trik pri pakovanju opreme : Povadite sve čičak trake i poslažite opremu kako vam odgovara. Kada je sve složeno, samo uglavite trake između kako bi maksimalno iskoristili prostor. Memorijske kartice formatirajte, napunite baterije pre polaska da ne bi jurili na destinaciji utičnicu, očistite stakla na objektivima.

Neću puno da nosim, samo osnovno.

 

Čuvanje opreme na destinaciji

Foto opremu na putovanjima treba čuvati kako od udaraca,padova i vremenskih uslova, tako i od krađe.  Postoje različite vrste zaštitnih maski za vaše aparate i objektive, neke su gumirane dok su neke od čvršćih materijala. Opet u zavisnosti od destinacije na koju putujete, treba paziti da vam u opremu ne upadne pesak ako ste na plaži, da neko ne obori stativ dok fotografišete ili snimate time-lapse i čekate to zvezdano nebo. U takvim situacijama je dobro imati gumiranu masku kako bi ublažila udarac i kako bi se izbeglo ozbiljnije oštećenje.

Što se tiče zaštite od krađe, pored vaše pažnje i opreza u gužvama, dosta pomaže i da se ranac ne otvara tradicionalno sa spoljašnje strane već unutrašnje, one koja je naslonjena na vaša leđa. Sve više rančeva i torbica imaju i sakriveni rajsferšlus kako bi lopove odvratilo od pokušaja krađe. Takođe dobar i kvalitetan kaiš oko vrata ili oko ruke dok držite fotoaparat van torbe može sprečiti pokušaj otimanja, nešto što se u poslednje vreme jako često dešava. Nije loše imati i upisane serijske brojeve vaše opreme kako bi u slučaju krađe mogli da prepoznate svoju opremu ukoliko osvane na nekim oglasima. Kako je cena foto opreme uglavnom jako velika, to je čini vrlo primamljivom za lopove i često su neoprezni fotografi na udaru.

Situacije koje je poželjno izbeći

 

Dronovi i zakoni vezani za njih

Sve masovnija upotreba dronova u razne svrhe dovela je do toga da se donesu posebni zakoni vezani za njih. S obzirom da je bilo dosta nezgoda i slučajeva nastalih neodgovornim i lošim upravljanjem dronova, javila se potreba da se pravilima jasno odredi ko može da upravlja dronom i pod kojim uslovima. Pored nezgoda i problema, zakoni su doneti i da bi se sačuvala privatnost pojedinca koje dron može da naruši svojim snimanjem i letenjem.

Po našem zakonu, bez bilo kakve potrvrde ili dozvole moguće je upravljati “najobičnijim” letilicama, klase 1, i to samo ako se one ne koriste u komercijalne, već u sportske i rekreativne svrhe. Klasa 1 obuhvata dronove težine do pola kilograma, sa maksimalnom visinom leta 50 metara, brzinom do 30 metara u sekundi i doletom 100 metara. Što se tiče drugih zemalja, potrebno je proveriti njihove propise i zakone pre samog odlaska jer se može desiti da vam carinska kontrola oduzme letelicu.

Kada ste stiigli na destinaciju i nije bilo problema sa unošenjem drona, možete uživati u vožnji i snimanju ali je bitno da time ne narušavate nečiju privatnost.  Poželjno je ne preletati preko privatnih vila i kuća u niskom letu, poštedećete sebe glavobolje i potencijalnih rasprava.

Leti leti drončiću

Dodaci koji znače na putovanju

Kako se foto industrija širila, tako su se pojavljivali dodaci koji ne samo da mogu da olakšaju nošenje i upotrebu foto opreme, već daju novu dimenziju vašim fotografijama i snimcima.

Za početak, kao jednu od jako korisnih stvari bih izdvojio fleksibilne mini stative. Nogari dužine do 30cm koji mogu da se savijaju omogućavaju da stativ postavite i na neravan teren, da ga obmotate oko grane na drvetu ili oko bilo čega da bi dobili ugao fotografisanja koji inače ne bi mogli.

Karike ili klipovi, svako ih zove drugačije. Kače se na kaiševe, ručke od ranca i na njih se mogu nakačiti fotoaparati, akcione kamere, objektivi ili dvogledi. Kada se postave i dobro zategnu, mogu da izdrže i teret do 90kg. Zbog načina na koji se fotoaparat kači na klip, odličan je za sve fotografe koji moraju brzopotezno da zabeleže neki trenutak, za one koji se bave planinarenjem i šetnjama u prirodi, za ljubitelje aktivnog odmora koji su uvek spremni za fotografisanje.

Ukoliko posedujete kvalitetan i dobar mobilni telefon i često ga koristite za snimanje, možete razmisliti i o stabilizatoru za mobilne telefone. Vaši snimci će izgledati filmski, bez potresa i gubljenja fokusa. Svi noviji stabilizatori poseduju raznovrsne modove koji će olakšati snimanje i većinu posla odraditi sami, na vama je samo da budete što kreativniji.

Back to list

Related Posts

2 thoughts on “Putovanja i foto oprema

  1. Stefan ST kaže:

    Sjajna tema, meni kao početniku je dosta značilo!

  2. Karolj Puškaš kaže:

    Izuzetno dobra ideja,čestitam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.