Saveti iz sveta fotografije

Objektivi za početnike

Ok, kupili ste svoj prvi fotoaparat. Možda ste uz njega dobili takozvani „kit“ objektiv čija je svrha da bukvalno napravite prve fotografije. Neko vreme ga koristite, savladali ste osnove podešavanja aparata i same fotografije.

Ali šta nakon toga?

Koji su to objektivi koji će vam doneti kvalitetniju fotografiju, omogućiti više opcija za rad i podići nivo vašeg znanja i iskustva? Danas vam predstavljamo kratku listu objektiva koje mi preporučujemo za svakog početnika.

 

PRIME 50mm

Njegovo Veličanstvo u kategoriji fiksnih tj. prajm objektiva. Zovu ga još i „nifty fifty“ jer dolazi sa velikim otvorom blende i savršen je za sve vrste portreta, fotografija proizvoda, hrane i čak pejzaža.  Skoro svaka kompanija (Canon, Sony, Nikon, Sigma)  ga ima u različitim varijacijama blende i jedan je od najprodavanijih objektiva.

Kao varijacije postoje objektivi od 56mm, 40mm itd.  Umesto 50mm mogu se koristiti i objektivi od 85mm koji se većinski koriste za portretnu fotografiju ali imaju primenu i u drugim sferama. Daju fantastične rezultate, bokeh efekat itd.

Varijanta sa širom žižinom daljinom je 35mm koja se koristi takođe za portrete ali s obzirom na širinu kadra pretežno se koristi za pejzaže, prirodu, arhitekturu i slično.

ZOOM 24-70mm (+ varijacije)

Zoom objektiv za skoro sve! U suštini pokriva sve od pejzažne fotografije, prirode i portreta pa sve do fotografije hrane i proizvoda.

U zavisnosti od proizvođača i otvora blende, ima jeftinijih i skupljih ali ovaj zoom objektiv pruža dovoljno širok spektar mogućnosti da bi vam bio prvi izbor u kupovini objektiva.

Slične varijacije su 24-105mm, 24-120mm i 28-70mm. Fotografi koji rade wedding (venčanja), proslave i slično najviše vole objektive kao što je 24-105mm jer im daje fleksibilnost da u istom trenutku bez promene objektiva naprave fotografiju krupnog kadra i takođe zumiranjem dobiju uži kadar.

Telefoto Objektivi 70-200mm i 70-300mm

Potpuno kontra širokougaonim objektivima, dolaze nam telefoto objektivi. Najčešće korišćeni za fotografisanje iz daleka kao što je sportska fotografija, wilf life fotografija, često i za potrete.

Ovakvi objektivi su odlični i za uličnu (street photography) fotografiju jer vam daju dovoljno prostora da fotografišete bez prilaženja ljudima. Veliku primenu imaju u Wedding fotografiji jer je spontane momente najlakše uhvatiti kad mladenci nisu svesni da ih neko fotografiše. Ovo su možda i najskuplji objektivi koje početnik može kupiti ali svakako dobro ulaganje ukoliko radite neku od sfera koju smo pomenuli.

Macro objektivi

Tu su naravno i Makro objektivi koji će vam omogućiti da stvari prikažete detaljnije i potpuno oslobodite svoju kreativnost!

Makro mod vam donosi mogućnost da uđete u teksturu subjekta kojeg fotkate, bilo da je to proizvod ili hrana i da ga prikažete na potpuno drugačiji način od dosadašnjeg. Vrlo je popularan medju food fotografima a takođe i među zubarima koji ga koriste da fotografišu radove na zubima.

Postoje razne varijacije makro objektiva među brendovima kao što su :

-Canon EF 100mm , Canon RF 35mm, Canon RF 85mm

-Sigma 105mm, Sigma 70mm

-Sony 90mm, Sony 30mm

Back to list

Related Posts